Szociális Konyha
A szociális alapszolgálattások egyik formája az étkeztetés, melyet valamennyi önkormányzat – a lakosságszámtól függetlenül – köteles biztosítani. Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak a napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:
- koruk,
- egészségi állapotuk,
- fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
- szenvedélybetegségük,
- hajléktalanságuk miatt.
Az étkeztetést a lakosság szükségleteinek megfelelően munkanapokon, illetve munkaszüneti, és ünnepnapokon biztosítja az intézmény.
Ha az étkezésben részesülő személy egészségi állapota indokolja, a háziorvos javaslatára az ellátást igénybe vevő részére diétás étkeztetést kell biztosítani.
Szolgáltatásaink igénybevételének módja és feltételei
Az étkeztetés igénybe vétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.
A jogosultság részletes feltételeit a települési önkormányzat rendeletben szabályozza.
Az étkeztetés iránti igény benyújtása személyesen,
- a Várpalota, Körmöcbánya utca 3. szám alatt található Szociális Konyhán, valamint
- a Várpalota, Mártírok u. 1. szám alatt található Térségi Népjóléti Gondozási Központban kezdeményezhető.
Az ellátás biztosításának módja:
- étkezés biztosítása saját egyéni éthordós kiszerelésben elvitellel
- az étel kiszolgálásával egyidejű helyben fogyasztással történik.
Az étlap tervezése, elkészítése során a 37/2014. (IV. 30.) a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI rendeletben foglaltak, az alapanyagok idény jellege és a változatosság az irányadók.
Szolgáltatás igénybevételéhez szükséges dokumentumok, okmányok:
- Személyi igazolvány
- Lakcímkártya
- TAJ kártya
- Jövedelemigazolás
Az térítésköteles, a kötelezett által fizetendő személyi térítési díj összegét az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg és arról az ellátást igénylőt a megállapodás megkötésekor írásban tájékoztatja.